Neandertalczycy mają z nami o wiele więcej wspólnego, niż nam się wydaje, a oto dlaczego.

Naukowcy przeanalizowali nalot na resztkach zębów pięciorga neandertalczyków, znalezionych w Hiszpanii i Belgii i na tej podstawie ustalili, że nasi starożytni przodkowie jedli mięso dzikich owiec i wełnistych nosorożców, lubili także grzyby i mech.

Wyniki badań opublikowane w czasopiśmie Nature pokazują, że nasi dalecy krewni mają z nami więcej wspólnego, niż myśleliśmy. Ich dieta zależała od regionu, w którym żyli, zatem w Hiszpanii jedli grzyby, orzeszki piniowe i mech, a w Belgii baraninę, grzyby i nosorożce.

Uważa się, że neandertalczycy zniknęli 40 000 lat temu. Naukowcy od dziesięcioleci badają ich szczątki, pisze Business Insider.

„Na zębach znaleźliśmy kawałki sierści i ziarna”, powiedziała Keith Dobney, profesor z Uniwersytetu w Londynie i lider projektu badawczego.

Dieta wywarła ogromny wpływ na mikrobiom jamy ustnej naszych przodków, a dokładniej skład genomu i mikrobów na zębach, który daje kluczowe informacje na temat rozwoju takich chorób jak cukrzyca, rak i tym podobne. Największy wpływ na bakterie w ustach neandertalczyków miało mięso.

„ Stwierdziliśmy duże różnice w mikrobiomie między tymi neandertalczykami, którzy żywili się wyłącznie mięsem, a tymi, którzy jedli tylko rośliny”, mówi profesor Dobney.

W pewnym momencie nasi przodkowie przestali polować i zaczęli zajmować się rolnictwem, co przełożyło się na dietę, a co za tym idzie skład bakterii w ich organizmach.

Na zębach jednego z neandertalczyków znaleziono resztki topoli- rośliny, która działa przeciwzapalnie. Cierpiał na ropień tj. bolesne ilości ropy wewnątrz zęba.

„Ten ropień był bardzo duży i sądzimy, że biedak cierpiał z powodu strasznego bólu”, przyznają naukowcy.

Profesor Dobney wyjaśnia czy było możliwe, że neandertalczyk przypadkowo zjadł topolę. Raczej nie. Uważa się, że zrobił to świadomie, i że w ten sposób się leczył, bo topola jest przecież niejadalna.

„Neandertalczyków nie możemy już dłużej postrzegać jako istoty biegające z młotkami, dowiodły tego liczne badania”, podsumowała badaczka.

Autor: 
Tłum. Emila Liberda
Źródło: 

blic.rs

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.