Czy wiesz, że naleśniki są w rzeczywistości prehistoryczne? Oto, jak zostały unowocześnione

Reklama

ndz., 02/21/2021 - 14:01 -- MagdalenaL

Naleśniki pochodzą sprzed około 30 000 lat, a naukowcy mają dowód, że to uwielbiane danie jest również jednym z najstarszych. 

Trudno jest zrozumieć, że te same naleśniki, które zamawiamy w naszych ulubionych restauracjach, istnieją już od około 30 000 lat. W zasadzie naleśniki można uznać za jeden z najważniejszych posiłków, jakie kiedykolwiek istniały. Ich początki sięgają epoki kamiennej, a dowody zostały znalezione w żołądku Otzi, człowieka z lodowca, jednego z ostatnich pozostałych ludzkich powiązań znalezionych z tamtej epoki. 

Jest wiele dowodów na poparcie tego twierdzenia. Znaleziono również dowody w postaci narzędzi, które były używane do robienia naleśników lub dania, które było co najmniej bardzo podobne. To prawda, że naleśniki zrobione 30 000 lat temu mogły nie być tak smaczne, jak te, które robimy obecnie, mogły być też uformowane z paproci lub innych lokalnych roślin, ale pojęcie „naleśnika” pozostaje takie samo. Aby uzyskać pełny obraz tego, jak wyglądała historia każdego ulubionego śniadania i brunchu, musimy rozszerzyć naszą definicję tego, czym jest dziś naleśnik i spojrzeć wstecz na to, czym był kiedyś. 

Pierwszy prehistoryczny (bardzo płaski) naleśnik 

Szersza definicja naleśnika to masa imitująca ciasto, która jest smażona na gorącej skale, takiej jak patelnia na kuchence. Cofając się 30 000 lat wstecz, naukowcy odkryli narzędzia, które prawdopodobnie były używane do mielenia roślin i pszenicy na proszek, w celu wytworzenia z niego ciasta przez dodanie wody. Można więc powiedzieć, że naleśniki błyskawiczne rzeczywiście zaczęły się od prehistorycznych ludzi, ponieważ oni również „dodawali wodę” do swojej masy na naleśniki. Najwcześniejsze znane składniki to paprocie. Oczywiście, nie było to wybitne śniadanie, ale mogło urozmaicić przetrwanie. Jeśli kiedykolwiek zrobiłeś naleśniki i kilka z nich zostawiłeś, aby skonsumować je później, tak samo odbywało się to lata temu - raz ugotowany naleśnik będzie leżał dość długo bez utraty smaku. Z drugiej strony, naleśniki zrobione z pałeczek i paproci prawdopodobnie miały konsystencję chleba. 

Wróćmy do Otzi, człowieka z lodowca. Szczątki tego wczesnego człowieka znaleziono w Alpach w 1991 roku i to właśnie tam pojawiła się pierwsza myśl, że naleśniki mogły być rutynowym posiłkiem. Ustalono, że neolityczni ludzie wymyślili sposób na ugotowanie czegoś podobnego do naleśnika. Dowody wskazywały na fakt, że pewien rodzaj płaskiego chleba był smażony na otwartym ogniu, co doprowadziło do odkrycia pierwszego naleśnika. Częstotliwość występowania tych szczątków w żołądku Otziego wskazuje na to, że nie był to zwykły przypadek; w epoce neolitu jedzenie przypominające naleśniki było podstawowym posiłkiem. 

Starożytni Grecy i Rzymianie także mieli swoje naleśniki 

Otzi nie był też jedynym, który uwielbiał chleb przypominający ciasto. Badacze znaleźli ostateczne dowody na to, że starożytni Grecy i starożytni Rzymianie tworzyli swoje własne wersje naleśników

Zgodnie z artefaktami i wskazówkami pozostałymi ze starożytnej Grecji, Grecy zwykle jedli naleśniki z miodem, co było znacznie nowocześniejszym podejściem - i bliższym dzisiejszemu - niż w epoce neolitu. Wskazuje to na fakt, że dziś jedyną naprawdę nowoczesną rzeczą w stosie naleśników jest dodatek syropu klonowego. 

Ludzie ery elżbietańskiej i ich eleganckie naleśniki 

Fascynacja naleśnikami rozwijała się również w XV wieku, w epoce elżbietańskiej. W tym czasie naleśniki doprawiano wodą różaną, przyprawami i jabłkami. Wtedy pojęcie gotowania i sztuki kulinarnej dopiero nabierało rozpędu i następował wzrost dostępności przypraw dzięki szlakom handlowym. Jest to prawdopodobnie powód, dla którego naleśniki dotarły do Stanów Zjednoczonych; gdy pierwsi osadnicy dotarli do kraju, który wkrótce miał być znany jako Ameryka, przywieźli ze sobą „ciastka johnnycakes” lub „ciasteczka”, jak je powszechnie nazywano. Pierwotnie były one robione z mąki kukurydzianej lub gryki, co nadało im bardziej rustykalny smak. 

Autor: 
Katie Machado, tłum: Barbara Redzik
Dział: 
Polub Plportal.pl:

Reklama